
תארו לעצמכם,בתוככי הגוף האנושי זורם `נהר`. אין נהר בעולם שידמה לו או ישווה לו. הנהר עובר בכל איבר ואיבר, מתפתל לכל תא, באפיק המשתרע על פני אורך של מאה אלף ק"מ! דרך זו היא ארוכה מאוד. ניתן להקיף בה את כדור-הארץ פעמיים וחצי!! מי הנהרות מרעננים את האדמה, ואילו נהר הגוף מזין, מנקה ומספק מזון וחמצן לכל תא. הוא נע דרך רקמות חיות, וביכלתו לווסת את מהירותו. גדותיו מתרחבות או קטנות, בדיוק בהתאם לנדרש ובהתאם לתנודות הגאות שלו. הוא יכול לשנות את מהלכו, בן-רגע הוא יכול להפנות זרמים מהירים לכיוונים שונים, והכל במטרה שהם יענו על צרכים חדשים שמקורם בפעילויות שונות של האדם.
הייתם מאמינים ?!
האם עצרתם וחשבתם,לרגע קט,איך כל זה קורה?
בואו ונצא יחד למסע קצרצר להבנת המערכת הנמצאת בתוך כל אחד ואחת מאיתנו והופכת למובן מאילו.
קצת על המערכת:
מחזור הדם (נקרא גם מערכת ההובלה) היא מערכת שתפקידה לספק לכל התאים החיים בגוף את כל צורכי הקיום שלהם, באמצעות הדם. היא משמשת כמערכת של "ייבוא" ו"ייצוא" לתאים ומתווכת בין מערכות הגוף השונות.
המערכת מורכבת ממספר איברים:
- הלב
- איבר שרירי אשר מטרתו היא להזרים דם דרך כלי הדם על ידי התכווצויות
קצובות.
- אבי העורקים - זהו כלי הדם הגדול ביותר אשר
מוביל דם מן הלב ומתפצל לעורקים.
- עורקים - כלי דם גדולים בעלי שכבת שריר עבה
על-מנת להתגבר על לחץ הדם הגבוה בכל התכווצות של הלב. מתפצלים לעורקיקים
העוברים לאורך כל הגוף. העורקים מובילים דם מהלב אל כל חלקי הגוף.
- עורקיקים - כלי דם קטנים המתפצלים לנימים.
- נימים - כלי הדם הקטנים ביותר במערכת ההובלה. דופנם הדק (העשוי משכבת תאים אחת בלבד) מאפשר חילוף חומרים עם התאים אשר צמודים אליהם. כמעט כל תא בגוף צמוד לנים אחד או יותר. קבוצת נימים מתאחדת ליצירת ורידון. בַּריאות הנימים נמצאים בצמוד לנאדיות הריאה, שם בין השניים מבוצע חילוף חומרים בעוד שהפחמן הדו-חמצני (הרעיל לגוף) מועבר מהדם שבנימים אל הנאדיות והחמצן (הדרוש לגוף) עובר מן הנאדיות אל הדם.
- ורידונים - כלי דם קטנים אשר מתאחדים ליצירת וריד אחד.
- ורידים - כלי דם גדולים בהם ישנם שסתומים חד-כיווניים המאפשרים זרימת דם לכיוון הלב בלבד,השרירים מסייעים בהזרמת הדם ללב. הורידים מתאחדים מכל חלקי הגוף אל הורידים הנבובים.
- ורידים נבובים - זהו כלי הדם הגדול ביותר אשר
מוביל דם מהגוף החזרה אל הלב (ישנם 2 כאלה:עליון ותחתון).


למערכת הדם(ההובלה) תפקידים שונים,ובניהם:
א. הובלת גזים-חמצן עובר מהדם לתאים ופחמן דו חמצני עובר מהתאים לדם.
ב. תוצרי פירוק המזון עוברים מתאי המעי לדם.
ג. הובלת חומרי מזון-חומרי מזון עוברים מהדם לתאים השונים.
ה. הובלת הורמונים-ההורמונים עוברים מהדם אל תאי המטרה.
ז. קרישה-לטסיות הדם תפקיד חשוב בקרישת הדם.
מקובל לחלק את מחזורי הדם ל-2:
מחזור הדם הגדול
נקרא גם "המחזור הסיסטמי", מספק חמצן לכל הרקמות בגוף.
מחזור זה מעביר דם בין איברי הגוף השונים מהלב ובחזרה: דם עשיר בחמצן נכנס לעליה השמאלית וממשיך אל חדר שמאל, משם הוא זורם אל אבי העורקים שממנו הוא מתפצל אל 3 עורקים (אחד לראש ו 2 לשאר הגוף), העורקים מתפצלים לעורקיקים קטנים ולנימים המאפשרים חילוף חומרים בין הדם לרקמות הגוף. הדם, לאחר מסירת החמצן, ממשיך לזרום כאשר הנימים הדקים מתלכדים לורידים אשר מתחברים יחדיו לשני ורידים גדולים בשם וריד נבוב עליון ותחתון (עליון מהראש ותחתון משאר הגוף)ודרכם זורם אל העלייה הימנית של הלב דם עשיר בפחמן דו-חמצני, ועני מאוד בחמצן. משם זורם הדם לחדר הימני משם לעורק הריאות.
מחזור הדם הקטן
נקרא גם המחזור הריאתי, הופך דם דל בחמצן ועתיר בפחמן דו-חמצני לדם עתיר בחמצן ודל בפחמן דו-חמצני.
מחזור זה מעביר דם מהלב אל הריאות ובחזרה: דם דליל בחמצן (ועשיר בפחמן דו-חמצני) נכנס מהווריד הנבוב לעליה הימנית וממשיך אל החדר הימני. משם הוא זורם לריאות דרך עורק הריאה, המתפצל ל-2 (עורק אחד לכל ריאה), ומובל לנאדיות הריאה שם הוא מועשר בחמצן (ומשחרר לנאדיות את הפחמן הדו-חמצני שהיה בו). מנאדיות הריאה הוא עובר לוריד הריאה, דרכו הוא זורם אל העלייה השמאלית. מחזור זה מכונה גם "מחזור הדם הריאתי".
![]() |
I מחזור הדם
הקטן - בו מובל דם מחלקו הימני של הלב אל הריאות ובחזרה אל הלב.
I מחזור הדם
הגדול - בו מובל דם מחלקו השמאלי של הלב אל איברי הגוף ובחזרה אל הלב.
סרטון המדגים את פעולתה של מערכת הדם(ההובלה) בגוף.
השאלה הגדולה מכולן,היא כמובן,איך ומי גילו את מחזור הדם? והאם הדבר היה כל כך פשוט?
הגילוי ההיסטורי ששימש פריצת דרך בתחום המדע בכלל והרפואה בפרט פתח אפיקים שונים לרפואה המודרנית בהם אנו משתמשים עד היום,לחץ דם,מחלות דם וכלי דם שונות...ואילולא הגילוי המרשים הזה לא בטוח שהיום היינו איפה שאנחנו נמצאים כעת.
האם שמעתם פעם על טרשת עורקים?
עורקים הם כלי דם שמעבירים חמצן וחומרים מזינים מהלב אל שאר חלקי הגוף. עורקים בריאים הם גמישים, חזקים ואלסטיים. אולם, עם הזמן, לחץ רב מידי על העורקים עלול לעבות ולהקשיח את דופנותיהם – וכתוצאה מכך כמות הדם הזורמת אל העורקים והרקמות מצטמצמת לפעמים. תהליך זה נקראה הסתיידות העורקים או התקשות העורקים.
טרשת עורקים היא סוג מסוים של הסתיידות העורקים, אך לעתים משתמשים בשני המונחים הללו ללא הבחנה. בעת טרשת עורקים מצטברות שכבות של שומן (פלאקס) בתוך ועל דופנות הורידים, כתוצאה מכך זרם הדם מוגבל ומצטמצם.
שכבות השומן (פלאקס) עלולות להתבקע וכתוצאה מכך ייווצר קריש דם. טרשת עורקים נחשבת לעתים קרובות כמחלה של הלב, אך היא עלולה לפגוע בעורקים בכל מקום בגוף. טרשת עורקים היא מחלה שניתנת למניעה ולטיפול. לעיתים,וברוב המקרים,נגרמת הסתימה בגלל תזונה לקויה של בני האדם,הדבר פשוט מאוד,שכן האוכל הלא-מזין מכיל כמויות גדולות של חומרים(למשל כולסטרול) שבמשך השנים יוצרת את החסימה המסוכנת בעורקי הגוף.
שאלה מעניינת שעולה לאחר הכרה של הנושא והיא:למה אין טרשת ורידים ?
התשובה לשאלה בקישור הבא: מדוע אין טרשת ורידים .
ישנם מחלות רבות של מערכת הדם שלצערנו אנו שומעים על אבדות בנפש כתוצאה מהמחלות הללו!! לדוגמא:סוגי האנמיה למניהן,אוטם בשריר הלב,התקפי לב,לוקמיה(סרטן הדם) ועוד מחלות רבות שניתן ברוב המקרים למנוע אותן,משום שהמחלות האלו,בין היתר,פוגעות בצורה הרסנית! בתפקודה של מערכת הדם בגופינו. לכן זה המקום לפנות אליכם הקוראים בכלל ולתלמידים בפרט-אתם צעירים ובריאים ועליכם מוטלת החובה לשמור על בריאות גופכם ועל תפקודו התקין! בסופו של דבר,אמרנו שכל התהליך של מחזור הדם בגוף,לא היה מתקיים לולא פעימות הלב(שכן הפעימות אחריות להגעת הדם לכלל חלקי הגוף). מצורף סרטון של לב אמיתי(לא לבעלי לב חלש!) המציג איך הלב פועם מחוץ לגוף האדם!! ככל הנראה הלב צולם ממש שניות לפני שהוכנס לגופו של אדם(שככל הנראה היה זקוק להשתלת לב). לב אמיתי פועם-מחוץ לגוף האדם! בעקבות מה שלמדנו,על כך שחשוב לשמור על פעילותו ותפקודו התקין של הגוף. 1.באילו דרכים לדעתכם,ניתן לשמור ולשפר את בריאות גופינו? 2.בנוסף,האם לדעתכם יש לחייב את כל האנשים לנקוט בפעילויות אלו? הסבירו.
משימה לתלמיד:
נהנית והחכמת מהבלוג :)
עכשיו תורך לפתוח בלוג משלך כדי שעוד רבים אחרים יוכלו ללמוד ולהנות ממנו.
איך עושים את זה? ממש פשוט !
עבוד לפי השלבים הבאים:
ו...פרסם את הבלוג שלך !! :)
טל שחר
"משימת ביטוי בטקס לחט"ב, סדנת הוראה גלעד פילוסוף תשעג "
|
טל היקר, הבלוג מאוד מפורט יפה וברור. הסרטון ממחיש את הנושא בצורה יפה, והתרשימים מסייעים להבנה בצורה משמעותית.
השבמחקהייתי מוסיף בנוסף לסרטון תמונה אמיתית של לב כדי להמחיש את צורתו האמיתית.
תודה על הפרגון דבוש!
מחקבהחלט אני אוסיף תמונה של לב אמיתי.
האמת חשבתי על זה בהתחלה אבל אמרתי שזה בטח עלול להרתיע אנשים מסוימים,אבל מכיוון שהחוסר בולט לעין-אני אוסיף.
תודה רבה!
טל.